https://www.walctogether.eu/prespa-encounters/
https://www.walctogether.eu/prespes-international-walking-center/
Οι Πρέσπες ανήκουν στον Δήμο της Φλώρινας, στη βορινή συνοριογραμμή μεταξύ Ελλάδας, Αλβανίας και της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας. Απέχουν 551 χλμ. από την Αθήνα, 240 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη, 48 χλμ. από τη Φλώρινα, 51 χλμ. από την Καστοριά και 214 χλμ. από τα Ιωάννινα.
Οι Πρέσπες ως υγρότοπος αποτελούν προστατευόμενη περιοχή διεθνούς ενδιαφέροντος. Η πλούσια χλωρίδα και πανίδα της, καθώς και το εντυπωσιακό της περιβάλλον οδήγησαν στην αναγνώρισή της ως προστατευόμενης περιοχής συνολικής έκτασης 327 τ.χλμ., με τον τίτλο «Εθνικό Πάρκο Πρεσπών» το 1974. Το Εθνικό Πάρκο Πρεσπών (υψόμετρο 853 μ. πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας) περιλαμβάνει δυο λίμνες, τη Μικρή και τη Μεγάλη Πρέσπα, τις οποίες χωρίζει μια στενή λωρίδα εδάφους. Τα περιβάλλοντα βουνά είναι επίσης τμήμα του Εθνικού Πάρκου. Οι Πρέσπες αποτελούν ένα μοναδικό οικολογικό σύστημα ιδιαίτερης ιστορικής σημασίας και φυσικού κάλλους.
Η περιοχή συμπεριλαμβάνεται επίσης στις προστατευόμενες περιοχές της συνθήκης Ramsar και στον χώρο της απαντούν πάνω από 40 είδη θηλαστικών, περί τα 260 είδη πτηνών, 11 αμφιβίων, 20 είδη ερπετών και 15 είδη ιχθύων, ενώ στην πλούσια χλωρίδα της περιλαμβάνονται περισσότερα από 1.300 είδη φυτών και μια συστάδα υπεραιωνόβιων βουνοκυπάρισσων. Ξεχωριστό χαρακτηριστικό της Πρέσπας αποτελεί η σπουδαία ορνιθοπανίδα της. Έχουν καταγραφεί 272 είδη πουλιών, 143 από τα οποία φωλιάζουν στην περιοχή. Ευρέως γνωστές είναι οι μεικτές αποικίες αργυροπελεκάνων (Pelecanus crispus) και ροδοπελεκάνων (Pelecanus onocrotalus), με πληθυσμό περίπου 1.200 και 500 ζευγάρια αντίστοιχα. Στην Πρέσπα φιλοξενείται η μεγαλύτερη αποικία αργυροπελεκάνων στον κόσμο. Στο Εθνικό Πάρκο Πρεσπών (ΕΠαΠ) καταγράφονται πάνω από 2.000 είδη και υποείδη φυτών, σε 49 διαφορετικούς τύπους οικοτόπων, από τους οποίους 7 θεωρούνται τύποι οικοτόπων προτεραιότητας. Είδη όπως η Phelypaea boissieri και η υδρόβια Aldrovanda vesiculosa, ένα σαρκοφάγο φυτό, απαντώνται στην Ελλάδα μόνο στο Εθνικό Πάρκο Πρεσπών. Η άγρια πανίδα παρουσιάζει επίσης ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Στην περιοχή εντοπίζεται πλήθος μεγάλων θηλαστικών, όπως η αρκούδα, ο λύκος, ο αγριόχοιρος, το ζαρκάδι αλλά και μικρότερων, όπως η αγριόγατα, η βίδρα και το κουνάβι. Εξίσου πλούσια είναι η ιχθυοπανίδα, καθώς στα νερά των Πρεσπών ζουν 23 είδη ψαριών και 21 είδη ερπετών.
Η περιοχή έχει επίσης ιδιαίτερο ιστορικό ενδιαφέρον, και λόγω των μνημείων που διασώζονται και λόγω των τοποθεσιών, και των γεγονότων που έλαβαν χώρα εκεί, των οποίων ακόμα η μνήμη παραμένει ζωντανή. Οι Πρέσπες βρίσκονται στο μέσο ενός αρχαίου δρόμου που ένωνε την Αδριατική Θάλασσα με το Αιγαίο πέλαγος. Στο νησί του Αγ. Αχιλλείου υπάρχουν ακόμα επισκέψιμα ερείπια μοναστηριών και εκκλησιών, με πιο σημαντική τη βασιλική του Αγ. Αχιλλείου (10ος αιώνας) και τον ναό της Παναγιάς της Πορφύρας (15ος αιώνας). Άλλα σημεία ιδιαίτερου ενδιαφέροντος είναι ο παραδοσιακός οικισμός του Αγ. Γερμανού, τα ασκηταριά και οι τοιχογραφίες στα βράχια της περιοχής των Ψαράδων, που χρονολογούνται από τον 10ο αιώνα μ.Χ.
Οι Πρέσπες, τέλος, έχουν αποτελέσει χώρο διεξαγωγής σημαντικών μαχών κατά την διάρκεια του Α΄ και του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς και κατά το τελευταίο έτος του Ελληνικού Εμφύλιου Πολέμου (1946-1949). Σημαντικές τοποθεσίες της περιόδου (σπηλιά Κόκκαλη, σπηλιά Ζαχαριάδη) βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από τα χωριά Πύλη και Βροντερό.
ΧΑΡΤΗΣ ΠΡΕΣΠΑΣ |
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΠΡΕΣΠΑΣ |